Meer dan 10 jaar geleden werd door het toenmalig bestuur beslist om naar één centrale begraafplaats te gaan binnen Zemst. Vlam was daar nooit voorstander van. Er was hiervoor ook duidelijk geen draagvlak bij de bevolking. Daarom besliste het huidige bestuur om in elke deelgemeente de begraafplaats te behouden en op te waarderen. Deze beslissing werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 26 januari 2023.

Wettelijke en bijkomende vormen van begraven

Een gemeente moet op haar grondgebied alle wettelijke vormen van begraven voorzien. Volgende mogelijkheden van begraven zijn dus verplicht: begraven in de grond, een urneveld, een columbarium en een strooiweide. Naast deze wettelijke vormen van begraven komt er eveneens een sterretjesweide en een troostmuur.

Een natuurbegraafplaats wordt niet meteen voorzien omdat enerzijds Havicrem (het crematorium in Eppegem) bezig is om deze begraafvorm mogelijks te kunnen aanbieden en anderzijds omdat niet alle soorten grond toelaten om een dergelijke begraafmogelijkheid te organiseren. Kleigrond is onder andere al niet geschikt om urnen te kunnen laten composteren.

Begraafplaatsreglement en concessiebeleid worden aangepast

Het begraafplaatsreglement alsook het concessiebeleid werden aangepast zodat er rechtvaardigheid komt versus de wettelijke begravingen. Voorheen bleven de graven waarbij voor een wettelijke rusttijd (15 jaar gratis) gekozen werd door de nabestaanden, even lang liggen dan graven waarop een concessie rust. Voor een concessie werd door nabestaanden betaald. Het spreekt voor zich dat dit niet rechtvaardig is.

In het begraafplaatsreglement wordt gedetailleerd weergegeven wat elke vorm van begraven inhoudt alsook welke mogelijkheden er zijn om concessies te verlengen of hoe er kan overgestapt worden van een wettelijke rusttijd naar een eventuele concessie. Bij de opmaak van dit vernieuwd reglement werd rekening gehouden met heel wat opmerkingen en suggesties van nabestaanden, die de dienst door de jaren heen ontving. Zo zal er in de toekomst onder andere een ruimte voorzien worden tussen grafstenen zodat bij het onderhoud van de graven niet langer op de grafsteen van de overledene, die ernaast begraven werd, moet gestapt worden.

Condoleerruimten, meer groen, bloemen en rustbanken

Er is de laatste jaren heel wat evolutie in de vormen van begraven maar ook in de mogelijkheden om asurnen thuis te bewaren of elders uit te strooien. Toch blijven er nog heel veel mensen opteren om naar een begraafplaats te kunnen gaan en daar even te vertoeven in de buurt van een overledene die hen dierbaar was. Meer groen, bloemen, hier en daar een boom en een zitbank zullen bijdragen tot een mooier geheel en rust.

Een aangepaste condoleerruimte wordt eveneens voorzien zodat nabestaanden niet langer in regen en wind moeten staan wanneer ze een dierbare naar hun laatste rustplaats brengen.

In het verleden lagen grafstenen met een wettelijke rusttijd en grafstenen met een concessie door elkaar. Gezien de wettelijke rusttijden nu beter kunnen opgevolgd worden en dienen te verdwijnen na 15 jaar, bevinden zich vandaag open plekken tussen graven. Het is de bedoeling dat er ruimtelijk een correcte ordening zal komen, zodat dit in de toekomst kan vermeden worden. Uiteraard zal er een overgangsperiode voorzien worden uit respect voor de overledenen en nabestaanden. Zodra het ontwerp voor een nieuwe inrichting klaar is zullen de bevolking en de gemeenteraadsleden uitgenodigd worden voor een uitgebreide toelichting. Relevante opmerkingen en/of suggesties zullen zeker onderzocht worden en indien nodig ook worden verwerkt in het definitief ontwerp.