In 1993 staken Walter Van Moer, Paul Vanhamme en Greta Lauwers de koppen bij elkaar en na heel wat studiewerk en instuderen van de gemeente- en OCMWwetgeving werd Vlam-Zemst geboren! Geen van hen had ooit eerder aan politiek gedaan en het was dus een hele uitdaging. We zijn dus geen partij die bestaat uit afgescheurde raadsleden van traditionele partijen. Vlam staat voor Veiligheid, Leefbaarheid met Aandacht voor Mensen en trok in 1994 meteen met een volledige lijst naar de kiezer. We behaalden drie zetels in de gemeenteraad alsook een afvaardiging in het vast bureau en de OCMW-raad. Het was duidelijk dat de Zemstenaar verandering wilde in het Zemstse beleid.

Vlam derde grootste partij in Zemst

Vandaag zijn we de derde grootste partij in Zemst en één van de langst bestaande puur lokale partijen in Vlaanderen. Hier zijn we terecht fier op. We zien dan ook navolging in nabijgelegen gemeenten. De felle opkomst van lokale partijen brengt de traditionele partijen aan het wankelen en binnen afzienbare termijn zal wellicht de oubollige politiek er helemaal anders gaan uitzien. De wereld, een land, een stad of gemeente zal moeten bestuurd worden zoals een gezond bedrijf bestuurd wordt, en waar leidinggevenden zich geen wanbeleid kunnen permitteren.

Lokale politieke partijen doen het goed in binnen- en buitenland

Niet alleen in Nederland maar ook bij ons steken hoe langer hoe meer lokale partijen de kop op. Vlam biedt dan ook een waardig alternatief voor iedereen die zich niet meer kan vinden in traditionele partijen. In de gemeenteraad bewijzen wij al 24 jaar dat we als lokale partij echt dicht bij de burgers staan doordat we geen bovenlokale belangen te verdedigen hebben. In Nederland stemde recent 1 op 3 kiezers voor een lokale partij. In 2012 stemde 1 op 6 Zemstenaren voor Vlam! We hopen dat de Zemstenaar op 14 oktober 2018 ook in Zemst massaal voor de enige lokale partij Vlam Zemst zal kiezen zodat we echt verandering kunnen brengen.